ورق استیل

ورق استیل (استنلس استیل) به ورقی میگویند که عنصر اصلی تشکیل دهنده آن آهن میباشد و نیز آلیاژهای دیگری نیز، بسته به خواص مکانیکی آنها در این ترکیب وجود دارد. به این نوع ورق، فولاد زنگ نزن (ضد زنگ) نیز میگویند. مزیت بسیار مهمی که ورق های استنلس استیل دارا میباشند این است که قابل بازیافت هستند. به این صورت که ابتدا ذوب شده و مجدد قالب گیری میشوند وهمچنین باید گفته شود از طریق بازیافت  بین 65 تا 80 درصد تولیدات ورق استیل استنلس استیل تولید میشوند.
ورق های استنلس استیل را میتوان به طور کلی به دو دسته تقسیم بندی کرد که عبارتند از: 
 1- استیل بگیر (که جذب آهنربا میشوند) و 2- استیل نگیر (که جذب آهنربا نمیشوند) و نیز این نکته بسیار حائز اهمیت است که ورق های نگیر قیمت بالاتر و همچنین کاربرد بیشتری نسبت به ورق های بگیر دارند.
ورق استیل
ورق استیل
ورق های استیل طبق آلیاژ هایشان دسته بندی شده که عبارتند از:
ورق استیل 304
ورق استیل 430
ورق استیل 420
ورق استیل 309
ورق استیل 310
ورق استیل 316
ورق استیل 210
ورق استیل

ورق استیل بگیر

آلیاژهای تشکیل دهنده ورق استیل بگیر عبارتند از: آهن،کربن، نیکل، کروم و دیگر آلیاژ ها. این نوع ورق یکی از انواع آلیاژ های فولادی به حساب می آید.
ورق بگیر نسبت به ورق استیل نگیر درصد کرومی کمتری در ساختار آن وجود دارد همچنین درصد نیکل موجود در آن نیز کمتر است. همین امر باعث شده خاصیت مغناطیسی داشته باشند و جذب آهنربا شوند همچنین وجود هشتاد درصد آهن در استیل بگیر باعث به وجود آمدن این خاصیت شده است. معروفیت ورق استیل بگیر به این دلیل میباشد که در برابر فرسودگی و زنگ زدگی بسیار مقاوم هستند. به طور کلی میتوان گفت این نوع ورق نسبت به ورق نگیر کاربردی تر است و در ساخت قطعات خودرو، تجیهزات غذا خوری ها، دکل های نفتی و غیره بسیار پرکاربرد است.
ورق استیل بگیر به دو گروه زیر دسته بندی میشوند که عبارتند از:
1- ورق استیل بگیر ضد زنگ فریتیک که ممتازترین آن 430 میباشد.
2- ورق استیل بگیر مارتنزیتی مانند 420

ورق استیل نگیر

ورقهای که از نوع آستینیتی باشند به آنها ورق استیل نگیر میگویند. این نوع ورق ها حدودا پنجاه سال قبل یافته شده بود. وجود 12 درصد کروم در آلیاژ ورق استیل باعث میشود ورق به ورق استیل ضد زنگ تبدیل شود. درصد کروم بالاتر باعث میشود خاصیت مغناطیسی از بین برود و به همین دلیل ورق استیل نگیر تولید میشود.
ورق های استیل نگیر با توجه به دلایل ذکرشده جذب آهنربا نمیشود و همچنین در صنایع متعددی مورد استفاده قرار میگیرند. زمانی که آلیاژهای به کاررفته در این نوع ورق تغییر پیدا میکند خصوصیات، ویژگیها و نیز ساختار آنها نیز به طور کلی تغییر میکند. آلیاژ دیگری که بر روی سختی و مقاومت این نوع ورق ها تاثیرگذار است کربن میباشد.

تفاوت ورق استیل نگیر و بگیر

استیل بگیر به ورق استیلی گفته میشود که دارای حداقل 15 درصد کروم و تقریبا 6 درصد (به بالا) نیکل است.
برای مثال:
استیل 304: تقریبا دارای 18 درصد کروم، 8 درصد نیکل میباشد. کاربرد استیل 304 عبارتند از: ساخت کارد و ابزارهای برنده، لوازم آشپزخانه، تاسیسات دریایی.
استیل 316: از 16 درصد کروم، 10 درصد نیکل، 2 درصد مولیبدن تشکیل شده است. استیل 316 مقاومت بالایی در برابر اسید دارد. بعد از استیل 304 دومین استیل رایج در بازار میباشد. به دلیل وجود مولیبدن مقاومت بالایی در برابر فرسایش داشته به خصوص فرسایشی که ناشی از کلر باشد. کاربرد این نوع ورق عبارتند از: صنایع غذایی و صنایع شیر.
درصد فلزی که در استیل بگیر و نگیر وجود دارد تفاوت اصلی این دو نوع میباشد. استیل نگیر در صد کروم آن در مقایسه با استیل بگیر بسیار بالا است. اما باید بدانید که استیل بگیر در صد کروم کمتری در خود دارد، همچنین دیگر تفاوت این دو استیل خاصیت مغناطیسی آن دو است.
ورق های استیل بگیر: ورق استیل 420 و ورق استیل 430 میباشند.
ورق استیل نگیر: ورق استیل 304، ورق استیل 316، ورق استیل 321، ورق استیل 309، ورق استیل 201 و غیره که پرکاربردترین آن ورق استیل نگیر 304 میباشند.
ورق 430: مزیت ورق 430 این است که در برابر خوردگی و حرارت مقاومت بسیار بالایی دارند. کاربرد این نوع ورق عبارتند از: واشر کششی، اتصال دهندها، آستردودکش و حلقه های اجاق گاز، سیم های برق و باریک خودرو.
ورق 420: ورق 420 کربن بسیار بالایی در عناصر تشکیل دهنده آن وجود دارد. همچنین این نکته حائز اهمیت است که ورق 420 نیز مانند 430 در برابر حرارت و خوردگی مقاوم بالایی دارند. کابرد این نوع ورق عبارتند از: ساخت تیغه برشی، تجهیزات جراحی، ساخت کارد و چنگال.

کاربرد کلی

ورق استیل به طور کلی در صنایع متعددی کاربرد دارد که عبارتند از:
  • صنایع لوازم خانگی: برای ساخت قاشق، چنگال، کارد و کفگیر، سینک، شیرآلات، قطعه های فر و یخچال و غیره مورد استفاده قرار میگیرد.
  • ساخت قطعه های خودرو: برای ساخت واشرها در جلوبندی، جعبه فرمان، سرسیلندر، قطعه های داخلی پیستون خودرو و غیره استفاده میشود.
  • صنایع نفت و گاز و پتروشیمی: ساخت قطعه های پتروشیمی، گسگتها، دیگها، شیمزها، لاتونها، دیگر قطعاتی که در مقابل رطوبت، بخار آب، آب، اسید آب شور مقاوم باشند.
  • صنایع ساختمانی: ساخت تسمه های ارت در ساختمان بلند و برج مورد استفاده قرار گرفته و در ساخت مخازن ساختمان و درب و پنجره و غیره نیز کاربرد دارند.
  • همچنین در صنایع سیمان، کاشی و سرامیک و صنایع هواپیمایی و نیز دیگر صنایع کاربرد بسیار دارد.
فهرست